Az Új-Hullám SE vezetőségében és tagságában 2020. decemberében markáns változások álltak be. Az új elnökkel, Dr. Herpák Petrával az egyesület terveiről és jövőképéről Kovács Csilla beszélgetett.

Mutatkozzatok be pár szóval, hogy megismerhessük, kik állnak az Új-Hullám SE új vezetősége mögött!

Az Új-Hullám SE elnöke én magam lettem, férjem Herpák Zoltán pedig az elnökhelyettesi pozíciót tölti be. Alapvetően ketten állunk az egyesület mögött, mint ahogy ezt a másik úszóiskolánkban, az Aqua Úszóakadémiában is tesszük.

Mióta foglalkoztok úszással, úszásoktatással? Hol találkozhattak veletek a sportág kedvelői?

Én alapvetően jogász végzettségű vagyok, ügyvédként dolgoztam Dorogon. Az úszásoktatással, konkrétabban babaúszással tíz évvel ezelőtt, első fiam születésekor kezdtem el foglalkozni. Több helyszínen (Csolnok, Dorog, Esztergom, Nyergesújfalu) tartottam foglalkozásokat, majd öt évvel később a férjemmel együtt megalapítottuk közös, ma is sikeres úszóiskolánkat. A babaúszás kinőtte magát, úszásoktatókat és úszóedzőket alkalmazunk, hogy ne csak a kicsik, hanem a nagyobbak igényét is ki tudjuk elégíteni. Itt igazán nagy kihívásokkal találkozom, ami teljes embert kíván, ezért is hagytam fel eredeti hivatásommal.

Férjem, Herpák Zoltán a Csolnoki Uszoda sportlétesítmény vezetője, úszásoktató, aki az egyesületen belül a szakmai irányításért felelős. Gyerekkorában versenyszerűen úszott, így a víz nagyon közel áll hozzá. Mindketten elvégeztük a melegvízi terápia képzési rendszerét, ami többéves tanfolyam és ő ezt a tudását speciális nevelési igényű gyerekek kezelésénél kamatoztatja.

Honnan jött az ötlet, hogy ti vezessétek ezentúl az Új-Hullám SE-t? Milyen kapcsolatban álltatok a korábbi vezetőséggel?

Ma is élő mottónk a “Születéstől a versenysportig”, ennek igyekszünk is eleget tenni. Babaúszás oktatóként szembesültem azzal az igénnyel, hogy 3 éves kor felett is szerették volna tovább folytatni az úszást a gyerekek az én vezetésemmel, ezért bővítettük az oktatói létszámot és gondoskodtunk a továbbfejlődésükről. Ehhez azonban a megfelelő infrastruktúrát nehéz volt megtalálni, hiszen sem Csolnokon, sem más helyszínünkön nincsen 25 méteres medence. Mivel korábban is jó szakmai kapcsolatban voltunk az Új-Hullám SE vezetésével, 2020. őszén megkerestük őket egy együttműködési javaslattal. Végül a tárgyalások mást irányt vettek, ennek eredményeképpen történt meg a vezetőségváltás az egyesületben.

Egy ilyen vezetőségváltás mindig magával vonja az egyesületen belüli változást is. Mire számíthatnak az úszó- és vízilabda szakosztály tagjai? Lesznek-e edző vagy oktatóváltások a szakosztályoknál?

Az Aqua Úszóakadémia szakmai stábjának stabil helye van, nem szeretnénk őket Dorogra mozgatni, mint ahogyan itt is egy stabil oktatóbázis alakult már ki az évek során, ezért bátran ki tudom jelenteni, hogy vezetőség által kezdeményezett személyi változás nem lesz.

Milyen szolgáltatások maradnak meg és milyen újdonságok kerülnek bevezetésre?

Szeretnénk az egyesület meglévő lehetőségeit tovább javítani, frissebbé tenni, hogy még több gyereket tudjunk leigazolni a szakosztályainkba. Továbbra is azt szeretnénk, hogy a babaúszástól nálunk sportoló gyerekek közül kineveljük az egyesület utánpótlását.

Az itt lévő csapatokat szeretnénk még tovább erősíteni és a Budapest Honvéddal a mostani kapcsolatot még szorosabbra fűzni. Terveink között szerepel, hogy kisebb korosztályban is indítunk vízilabda csapatot a későbbiekben.

A korábbi tanfolyamok, edzések változatlanul maradnak, de már nem csak hétköznaponként, hanem szombat délelőttönként is tervezünk úszótanfolyamokat. Az igényeket figyelembe véve lesz felnőtt úszásoktatás is meghirdetve, valamint várunk speciális nevelési igényű gyerekeket is. Természetesen a babaúszás is újraindul Dorogon.

Milyen kapcsolatot fogtok kiépíteni a Dorogon található többi sportegyesülettel?

Természetesen szeretnénk jó kapcsolatot kialakítani a helyi és környékbeli intézményekkel és sportegyesületekkel – legyen szó egy délelőtti óvodás úszásról, vagy egy közös rendezvényről. Nagyon lelkesek vagyunk, mindenben szívesen részt veszünk, így ha valamelyik egyesületnek van ötlete a közös munkával kapcsolatban, szívesen várjuk egy találkozóra.

A Nipl Stefánia Uszoda jelenleg is zárva tart, ami megnehezíti az indulásotokat. Milyen tervekkel vágtok neki a 2021-es évnek?

Nagyon reméljük, hogy az uszoda hamarosan megnyithatja kapuit, és igazából teljesen fel vagyunk rá készülve, hogy bármelyik nap elinduljon az oktatás. Jelenleg azonban még a korlátozások feloldására várunk és közben tervezzük a 2021-es évet. Szeretnénk még több ingyenes családi nyílt napot tartani, amely során az edzéseket, tanfolyamokat megnézhetik és ki is próbálhatják az érdeklődők. Ezen kívül sokkal intenzívebbé tesszük a kommunikációnkat a közösségi médiában, hogy a szülői visszajelzések jobban eljussanak hozzánk. De szeretnénk nagyobb házi versenyeket is rendezni, az Új-Hullám Pesterzsébet és az Aqua Úszóakadémia bevonásával, hogy a kisebb gyerekek is kipróbálhassák magukat egy családias hangulatú, de mégis elég kihívást tartogató rendezvényen. Már most nagyon készülünk a nyári táborokra, hiszen tíz turnust fogunk indítani, köztük olyan tematikus heteket is, mint a lovas, az önvédelmi vagy a focitábor, amelyre a jelentkezések már februárban elkezdődnek majd. Összességében optimisták vagyunk és nagyon izgatottan várjuk, hogy elkezdhessük a munkát az Új-Hullám SE berkein belül.

Köszönjük a válaszokat és sok sikert kívánunk a munkátokhoz!